De Vespohal in Nieuw Vennep, gebouwd in 1969, staat al jaren leeg. Van een lokaal icoon, gesticht door de Vennepse gemeenschap en waar vele Haarlemmermeerders vroeger hebben gesport, is het verworden tot een krot. De eigenaar van het gebouw, het bestuur van de Stichting Vespohal, stond voor een dilemma: afbreken of renoveren. Gekozen is voor renovatie, en niet zomaar een renovatie!  

De Vennepse stichting heeft een ambitieus plan gemaakt: de Vespohal wordt een volledig duurzaam gerenoveerde en energie-neutrale sporthal.

Highlights van de duurzame renovatie zijn:

  • Innovatieve efficiënte verwarmingsinstallatie (luchtcirculatie en CO2-controle) 100% op zonnestroom, 80% reductie gasverbruik, energieneutraal op elektra
  • Verlichting geheel in LED
  • De oude sportvloer wordt hergebruikt voor de gevel bij de entree, 
  • Groengevel met begroeiing
  • Kozijnen en gevelbeplating van gerecycled plastic
  • Actieve daglichtsystemen
  • Extreem hoge isolatiewaarde
  • Educatie en opleiding met scholen en Bouw Opleidingsinstituut.

De hal blijft behouden, wordt opnieuw een icoon in Nieuw Vennep en wordt straks ‘bewoond’ door Free Style Gymnastics, een moderne gymnastiek vereniging waar op hoog niveau wordt geturnd, maar ook heerlijk kan worden gespeeld en sprongen, individueel, met een feestje, of als lid.

De renovatie is een initiatief van de Stichting Sporthal Nieuw Vennep, in samenwerking met de ondernemers Vereniging Haarlemmermeer Zuid, de Stichting Dorpsraad Nieuw Vennep, duurzame architect Joost Valk, bouwers en installateurs (Regio Bouw uit Rijsenhout, Bouwbedrijf Mulckhuyse en Kroon Techniek uit Nieuw Vennep, Rabobank Regio Schiphol en Meermaker (de laatste twee  nemen samen financiering van de renovatie voor hun rekening).

Meermaker is blij dat het ambitieuze plan wordt gerealiseerd. Het integraal duurzame renovatieplan is vernieuwend in techniek. De betrokken lokale aannemers en installateurs gaan aan de slag met deze nieuwe technieken. Succesvolle implementatie van deze vernieuwende technieken in dit gebouw, kan logischerwijs leiden tot toepassing bij andere gebouwen.

De renovatie start in september en zal naar verwachting nog dit jaar klaar zijn.

Zo ziet het er nu uit

Zo moet het worden

microwieren2.jpg

zo moet het worden microwieren4.jpg