Uit ons stopcontact komt wisselstroom (AC), maar onze apparaten gebruiken gelijkstroom. (DC). Stroom wordt dus omgezet van AC naar DC en bij die omzetting verliezen we energie. Het bedrijf Direct Current HortiLighting (DCHL) van Harry Stokman installeert bij Bouvardia Kwekerij Vreeken in Rijsenhout LED-verlichting op gelijkspanning. Hiermee bespaart Jaap Vreeken 30% op de kosten van zijn energiegebruik, dat is 10% besparing op zijn hele business case.  Vanzelfsprekend scheelt dit niet alleen geld, maar ook CO2-uitstoot. Bijkomend voordeel is dat de armaturen van de lampen minder grondstoffen bevatten, langer mee gaan én beter te regelen zijn, zodat de prachtige bouvardia’s nog mooier bloeien. Het eerste project van DCHL is de kwekerij van Vreeken. Opschaling is in voorbereiding, vijf andere kwekers in het glastuinbouwgebied ‘PrimA4a’ hebben interesse getoond.

Direct Current en Vreeken werken samen met Solar Green Point, van de zonneweide langs de A4. We streven ernaar om de zonneweide, die gepland is vlak achter de kwekerij, aan te sluiten op hetzelfde DC-netwerk. De zonneweide levert dan meer stroom omdat de omzetting van DC naar AC niet nodig is.

Als we dit allemaal voor elkaar krijgen, geven we kassengebied ‘PrimA4a’ een innovatieve groene impuls. Wellicht kunnen we realiseren dat (leegstaande) kassen weer concurrerend in gebruik kunnen worden genomen en zo een bijdrage kunnen leveren aan de circulaire samenleving waar de gemeente Haarlemmermeer naartoe werkt.

Meermaker helpt kwekerij Vreeken én het bedrijf Direct Current met cofinanciering.

k_armatuur_ACvsDC.png
5_kwekerij.png
 3_bouvardia.png k_Nederstigt_Vreeken_vdGraaf_Stokman2november2015.png