AQUAradius is een project van 57 appartementen gebaseerd op de woonwensen van 50 plussers. AQUAradius wordt energieneutraal gebouwd, op gebouw niveau. Dit houdt in dat de energie die nodig is voor het gebouw (dus niet alle individuele huishoudens) volledig op de locatie wordt opgewekt: de individuele huishoudens hebben geen aardgas nodig, een wko (warmte-koude-opslag) haalt warmte en koeling uit de bodem, bijna 500 zonnepanelen zorgen voor stroom, een regeneratie dak (dak-dekkende zonnecollectoren) voor warm water en overal led-verlichting spaart een heleboel stroom.
Helemaal energieneutraal leek financieel net niet haalbaar. Door het aantrekken van cofinanciering via Meermaker en het crowdfunding-platform Greencrowd, is het toch gelukt om het appartementencomplex op gebouwniveau energieneutraal te bouwen. De lening van Greencrowd is opgebracht door 59 mensen van binnen en buiten Haarlemmermeer die bedragen van € 250 tot € 40.000 euro hebben geïnvesteerd. Zowel Meermaker als de mensen die via Greencrowd hebben geïnvesteerd worden, mét rente, terugbetaald uit de opbrengst van de energieopwekking.

Een energieneutraal appartementen complex bouwen is een unieke prestatie die mogelijk is gemaakt door het doorzettingsvermogen van de 57 bewoners van het complex. De eigenaren van de appartementen hebben namelijk gezamenlijk opdracht gegeven tot de bouw. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) noemen ze dat. Zo bereik je nog eens wat!

Het gebouw is niet alleen heel duurzaam, het is ook heel sociaal: bij de bouw is rekening gehouden met 'de toekomstige eisen van de vergrijzende bewoner'. In AQUAradius kan je tot op hoge leeftijd zelfstandig blijven wonen. Zo zijn er gezamenlijke ruimten om te koken, er is een fitnessruimte, een grote binnentuin als ontmoetingsplek én een extra brede gallerij waar 2 scootmobielen elkaar met gemak kunnen passeren. Alle appartementen zijn verkocht; eind november 2015 nemen de eerste bewoners hun intrek in hun nieuwe, sociale én milieuvriendelijke woning.

Op de foto’s (30 oktober 2015) staan John Nederstigt (wethouder duurzaamheid), Aye Kampen (de initiatiefnemer van AQUAradius, Jan Willem Zwan van Greencrowd en Andrea van de Graaf, op het regeneratiedak.

Kijk voor meer informatie op de website

1-30okt2015VandeGraafNederstigtKampenZwang_regeneratiedakk.jpg Aquaradius_3.jpg
 2-30okt2015AndreaJohn_JanWillem_wkok.jpg  Aquaradius_1.png